πραγματοποιούμε τα όνειρά σας


Όταν ο σχεδιασμός συναντά την ψυχολογία,
τότε μπορούμε να δημιουργήσουμε χώρους που συμβάλλουν στην ευτυχία μας.

 

Ο καλός σχεδιασμός είναι πολύ περισσότερα από μία όμορφη εικόνα.
Δεν αναφέρομαι στα, έτσι κι αλλιώς, πρακτικά πλεονεκτήματα ενός καλοσχεδιασμένου χώρου ή αντικειμένου.

Μιλώ για την ευεργετική επίδραση που ασκεί ένα αρμονικό περιβάλλον ή μια ωραία εικόνα στις ανθρώπινες αισθήσεις και συναισθήματα.
Η επίδραση αυτή, συχνά ασυνείδητη, επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό την ψυχική μας διάθεση.

Είτε μπορούμε να αντιληφθούμε αυτή τη σύνδεση, είτε όχι, γεγονός είναι ότι το περιβάλλον στο οποίο ζούμε θα συνεχίσει να μας επηρεάζει θετικά ή αρνητικά.

Όταν λοιπόν έχουμε τη γνώση και την επίγνωση, διαθέτουμε μεγάλη δύναμη!
Μπορούμε να αξιοποιήσουμε όσα γνωρίζουμε προς όφελός μας.

 

Επειδή, πέρα από την αγάπη μου για την αρχιτεκτονική και το design γενικότερα, συμβαίνει να έχω μεγάλο πάθος για την ψυχολογία, αποφάσισα να συνδυάσω αυτές τις δύο επιστήμες, ασκώντας το επάγγελμα που λατρεύω.

Μάλιστα, το 2011-2012 έκανα μια σειρά διαλέξεων με θέμα:
«Ο χώρος ως σημαντικός παράγοντας στη διαμόρφωση της ψυχικής μας ισορροπίας – Θετικές και αρνητικές επιδράσεις του δομημένου περιβάλλοντος στην ψυχοσύνθεσή μας».

Εγγραφείτε στο μηνιαίο newsletter του γραφείου, για να ενημερώνεστε για σεμινάρια και ομιλίες μου με θέμα το τρίπτυχο:
αρχιτεκτονική και σχεδιασμός με την ευρεία του έννοια (interior, graphic and web design),
ψυχολογία του χώρου, του χρώματος, του design και του χρήστη φυσικά, αφού γι’ αυτόν γίνονται όλα,
image marketing και business marketing.

Τα τελευταία χρόνια γίνονται αρκετές επιστημονικές έρευνες  παγκοσμίως με σκοπό την κατανόηση της επίδρασης του χώρου στον ανθρώπινο ψυχισμό. Ένας σχετικά νέος κλάδος της ψυχολογίας, η Περιβαλλοντική Ψυχολογία, έχει ως αντικείμενο ακριβώς αυτή την αλληλεπίδραση μεταξύ περιβάλλοντος και ανθρώπινης συμπεριφοράς.

Ακόμη πιο νέος όρος είναι η ψυχολογία του σχεδιασμού εσωτερικών χώρων (interior design psychology), που εξετάζει την επίδραση του δομημένου περιβάλλοντος, είτε πρόκειται για κατοικία είτε για χώρο εργασίας, στην ανθρώπινη ψυχολογία.

Μπορείτε να ενημερωθείτε, διαβάζοντας άρθρα που στηρίζονται σε αυτές τις έρευνες, στην παρούσα ιστοσελίδα ή απευθείας στο blog που δημιούργησα το 2014, το Designing for Happiness.
Πρόκειται για το 1ο ελληνικό blog με αντικείμενο το design και την ψυχολογία και ένα από τα λίγα ακόμη παγκοσμίως με παρόμοια θεματολογία.

Ένας ακόμη τομέας που παραβλέπεται από αρκετούς επαγγελματίες, ενώ οι περισσότεροι αρχιτέκτονες και interior designers δεν έχουν ιδιαίτερες γνώσεις, είναι το μάρκετινγκ της εικόνας (image marketing, visual marketing).

Ο τρόπος δηλαδή που επιδρά στον υποψήφιο πελάτη η εικόνα της επιχείρησής σας, είτε πρόκειται για τον φυσικό χώρο (γραφείο, κατάστημα κλπ.) είτε για την παρουσίαση της με οποιοδήποτε ψηφιακό ή έντυπο μέσο – ιστοσελίδα, επαγγελματική κάρτα, έντυπα προώθησης, βίντεο κλπ.

Είναι ένας τομέας που λαμβάνω σοβαρά υπ’ όψιν κατά τον σχεδιασμό επαγγελματικών χώρων.
Ταυτόχρονα λειτουργώ συμβουλευτικά, εκπαιδεύοντας τους πελάτες μου στους συγκεκριμένους τομείς, έτσι ώστε να μπορούν να παίρνουν σωστές αποφάσεις και μόνοι τους.

Άρθρα μου που αφορούν κατά κύριο λόγο το image marketing, αλλά και το business marketing γενικότερα, μπορείτε να διαβάσετε σε 2 από τα κορυφαία αμερικάνικα blogs για το freelancing, Millo και Freelancers Union blog.

Το σημαντικότερο όμως είναι ότι επωφελούμενοι από αυτές τις γνώσεις, μπορούμε να δημιουργήσουμε χώρους οι οποίοι συμβάλλουν στην ευτυχία μας.

Μπορούμε επίσης να σχεδιάσουμε επαγγελματικούς χώρους, που στοχεύουν στην ψυχολογία του υποψήφιου πελάτη, μεταφέροντας με επιτυχία το μήνυμά μας.

Και ο καλύτερος τρόπος να το κάνουμε είναι δημιουργώντας μαζί αυτό που ονειρεύεστε!

 

Μάνια Μαυρίδου διπλ. αρχιτέκτων μηχανικός α.π.θ.

 

 

 

Γνωρίστε τους πολύτιμους συνεργάτες του γραφείου.

 


 

Γνωρίστε όλες τις υπηρεσίες του γραφείου:

blog-thumb-circular-2016png

 

Save

Save

Save

Save

Save

Save