Μπορούμε να ζήσουμε σε κατάλευκα σπίτια;


κατάλευκα-σπίτια

Πόσο καλή επιλογή είναι ένα σπίτι που επικρατεί το λευκό;
Πόσο ζεστά και οικεία μπορούμε να αισθανθούμε σε κατάλευκο περιβάλλον;

Διαβάστε το άρθρο πριν αποφασίσετε να επιλέξετε το λευκό χρώμα για το χώρο σας.

Παρατηρώ ότι πολλοί σύγχρονοι αρχιτέκτονες -θα τολμούσα να πω η συντριπτική πλειοψηφία- έχουν μια εμμονή με το λευκό. Πάντως, σίγουρα ένα μεγάλο ποσοστό αποφεύγει το χρώμα. Αυτό πιθανόν να συμβαίνει στα πλαίσια του μινιμαλισμού (πρόκειται για την επικρατέστερη τάση στην αρχιτεκτονική και το design τα τελευταία χρόνια) και της αγωνίας να μη φανεί ένα κτίριο παραφορτωμένο.

Ίσως πάλι, η επιρροή του Richard Meier, να εξακολουθεί να είναι τελικά πολύ μεγάλη. Πρόκειται για έναν από τους σημαντικότερους σύγχρονους αρχιτέκτονες, βραβευμένο με το Pritzker Prize το 1984 (γνωστό και σαν νόμπελ αρχιτεκτονικής), που ξεκίνησε να δημιουργεί στα μέσα του περασμένου αιώνα, επηρρεασμένος αρχικά από το μοντέρνο κίνημα της αρχιτεκτονικής και έχοντας σαν σήμα κατατεθέν του το λευκό χρώμα. Παρότι βρίσκεται ανάμεσα στους αγαπημένους μου αρχιτέκτονες θα προτιμούσα να υπάρχει περισσότερο χρώμα στο εσωτερικό των κτιρίων του.

Προσωπικά πιστεύω ότι είναι λάθος να αντιμετωπίζουμε τα κτίρια σαν άψυχα γλυπτά ή ακόμη χειρότερα, σαν φωτογραφικά στιγμιότυπα. Γιατί είναι αλήθεια, πολύ συχνά ένα λευκό κτίριο “γράφει” καλά στις φωτογραφίες. Η ζωή όμως μέσα σ’ αυτό απαιτεί πολύ περισσότερα.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο στο Designing for Happiness.