το αρχιτεκτονικό γραφείο
όπου ο σχεδιασμός συναντά την ψυχολογία 

 

 

Όταν ο σχεδιασμός συναντά την ψυχολογία,
τότε μπορούμε να δημιουργήσουμε χώρους που συμβάλλουν στην ευτυχία μας.

 

Ο καλός σχεδιασμός είναι πολύ περισσότερα από μία όμορφη εικόνα.
Δεν αναφέρομαι στα, έτσι κι αλλιώς, πρακτικά πλεονεκτήματα ενός καλοσχεδιασμένου χώρου ή αντικειμένου.

Μιλώ για την ευεργετική επίδραση που ασκεί ένα αρμονικό περιβάλλον ή μια ωραία εικόνα στις ανθρώπινες αισθήσεις και συναισθήματα.
Η επίδραση αυτή, συχνά ασυνείδητη, επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό την ψυχική μας διάθεση.

Είτε μπορούμε να αντιληφθούμε αυτή τη σύνδεση, είτε όχι, γεγονός είναι ότι το περιβάλλον στο οποίο ζούμε θα συνεχίσει να μας επηρεάζει θετικά ή αρνητικά.

Όταν λοιπόν έχουμε τη γνώση και την επίγνωση, διαθέτουμε μεγάλη δύναμη!
Μπορούμε να αξιοποιήσουμε όσα γνωρίζουμε προς όφελός μας.

Επειδή, πέρα από την αγάπη μου για την αρχιτεκτονική, το χρώμα και το design γενικότερα, τυχαίνει να έχω μεγάλο πάθος για την ψυχολογία, αποφάσισα να συνδυάσω αυτές τις δύο επιστήμες, ασκώντας το επάγγελμα που λατρεύω.

 

Η Ψυχολογία του Χώρου και του Χρώματος

Τα τελευταία χρόνια γίνονται πολλές επιστημονικές έρευνες και μελέτες  παγκοσμίως με σκοπό την κατανόηση της επίδρασης του χώρου στον ανθρώπινο ψυχισμό.
Ένας σχετικά νέος κλάδος της ψυχολογίας, η Περιβαλλοντική Ψυχολογία, έχει ως αντικείμενο ακριβώς αυτή την αλληλεπίδραση μεταξύ περιβάλλοντος και ανθρώπινης συμπεριφοράς.

Ακόμη πιο νέος όρος είναι η ψυχολογία του σχεδιασμού εσωτερικών χώρων (interior design psychology), που εξετάζει την επίδραση του δομημένου περιβάλλοντος, είτε πρόκειται για κατοικία είτε για χώρο εργασίας στην ψυχολογία των χρηστών.
Ένας πολύ σημαντικός τομέας στον σχεδιασμό εσωτερικών χώρων είναι το χρώμα, αφού επηρεάζει περισσότερο από οτιδήποτε άλλο την διάθεσή μας.

 

 

Μπορείτε να ενημερωθείτε, διαβάζοντας άρθρα που στηρίζονται σε αυτές τις έρευνες, στην παρούσα ιστοσελίδα ή απευθείας στο blog που δημιούργησα το 2014, το Design for Happiness.

Πρόκειται για το 1ο ελληνικό blog με αντικείμενο την αρχιτεκτονική, το interior design και την ψυχολογία και ένα από τα λίγα ακόμη παγκοσμίως με παρόμοια θεματολογία.

 

 

Το marketing της εικόνας

Ένας ακόμη τομέας που παραβλέπεται από αρκετούς επαγγελματίες, ενώ οι περισσότεροι αρχιτέκτονες και interior designers δεν έχουν ιδιαίτερες γνώσεις, είναι το marketing της εικόνας (image marketing, visual marketing).

Ο τρόπος δηλαδή που επιδρά στον υποψήφιο πελάτη η εικόνα της επιχείρησής σας, είτε πρόκειται για τον φυσικό χώρο (γραφείο, κατάστημα κλπ.) είτε για την παρουσίαση της με οποιοδήποτε ψηφιακό ή έντυπο μέσο – ιστοσελίδα, επαγγελματική κάρτα, έντυπα προώθησης, βίντεο κλπ.

Είναι ένας τομέας που λαμβάνω σοβαρά υπ’ όψιν κατά τον σχεδιασμό επαγγελματικών χώρων.
Ταυτόχρονα λειτουργώ συμβουλευτικά, εκπαιδεύοντας τους πελάτες μου στους συγκεκριμένους τομείς, έτσι ώστε να μπορούν να παίρνουν σωστές αποφάσεις και μόνοι τους.

 

 

Άρθρα μου που αφορούν κατά κύριο λόγο το visual marketing, αλλά και το business marketing γενικότερα, μπορείτε να διαβάσετε σε ένα από τα κορυφαία αμερικάνικα blogs για cretive freelancers, το Millo ή στο blog που δημιούργησα και απευθύνεται σε επαγγελματίες του δημιουργικού τομέα (creative freelancers) The Successful Blog.

 

 

Το σημαντικότερο όμως είναι ότι επωφελούμενοι από αυτές τις γνώσεις, μπορούμε να δημιουργήσουμε χώρους οι οποίοι συμβάλλουν στην ευτυχία μας.
Μπορούμε επίσης να σχεδιάσουμε επαγγελματικούς χώρους, που στοχεύουν στην ψυχολογία του υποψήφιου πελάτη, μεταφέροντας με επιτυχία το μήνυμά μας.

Και ο καλύτερος τρόπος να το κάνουμε είναι δημιουργώντας μαζί αυτό που ονειρεύεστε!

 
Μάνια Μαυρίδου _αρχιτέκτων μηχανικός – χρωματική σύμβουλος

 

Εγγραφή στο newsletter

Ό,τι νεότερο στην ψυχολογία του χώρου και το χρώματος κάθε μήνα στο inbox σας!

Mania Mavridou _ Architect & Color Consultant
L. Karayianni 4 _ 55236 Panorama
Thessaloniki _ Greece

+30 2310 345384

 

© 2022 DesignMania & Mania Mavridou
 Το περιεχόμενο του ιστολογίου αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία.
Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου ή μέρους αυτού χωρίς έγγραφη άδεια.
Νόμος πνευματικής ιδιοκτησίας 2121/1993.

Πολιτική απορρήτου

 designed by DesignMania with Semplice