Ψυχολογία του Χώρου:
δημιουργούμε χώρους που συμβάλλουν στην ευτυχία μας

 

Ο καλός σχεδιασμός είναι πολύ περισσότερα από μία όμορφη εικόνα.
Δεν αναφέρομαι στα, έτσι κι αλλιώς, πρακτικά πλεονεκτήματα ενός καλοσχεδιασμένου χώρου ή αντικειμένου.

Μιλώ για την ευεργετική επίδραση που ασκεί ένα αρμονικό περιβάλλον ή μια ωραία εικόνα στις ανθρώπινες αισθήσεις και συναισθήματα.
Η επίδραση αυτή, συχνά ασυνείδητη, επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό την ψυχική μας διάθεση.
Είτε μπορούμε να αντιληφθούμε αυτή τη σύνδεση, είτε όχι, γεγονός είναι ότι το περιβάλλον στο οποίο ζούμε θα συνεχίσει να μας επηρεάζει θετικά ή αρνητικά.

Όταν λοιπόν έχουμε τη γνώση διαθέτουμε μεγάλη δύναμη!
Μπορούμε να αξιοποιήσουμε όσα γνωρίζουμε προς όφελός μας.

 

 

Όταν ο αρχιτεκτονικός σχεδιασμός συναντά την ψυχολογία,
τότε μπορούμε να δημιουργήσουμε χώρους που συμβάλλουν στην ευτυχία μας.


 

Τι είναι η Ψυχολογία του Χώρου; 

Η Ψυχολογία του Χώρου έχει ως αντικείμενο την επίδραση του δομημένου περιβάλλοντος στα συναισθήματα και την συμπεριφορά του ανθρώπου.
Τις τελευταίες δεκαετίες γίνονται πολλές επιστημονικές μελέτες κι έρευνες (στην πλειοψηφία τους από νευροεπιστήμονες), με σκοπό την κατανόηση της επίδρασης του χώρου στον ανθρώπινο ψυχισμό, τα ευρήματα των οποίων μπορούν (και πρέπει) να λαμβάνονται υπ' όψιν στο σχεδιασμό.

Δυστυχώς αυτό δεν γίνεται, με αποτέλεσμα να ζούμε και να εργαζόμαστε σε χώρους, που όχι μόνο δεν προάγουν την ποιότητα ζωής μας, αλλά σε πολλές περιπτώσεις ρίχνουν τη διάθεσή μας.

Μετά την Περιβαλλοντική Ψυχολογία, ένας πιο νεότερος όρος είναι η ψυχολογία του σχεδιασμού εσωτερικών χώρων (interior design psychology), που εξετάζει την επίδραση του εσωτερικού ενός κτιρίου, είτε πρόκειται για κατοικία είτε για χώρο εργασίας, στην ψυχολογία των χρηστών.
Στόχος της είναι να επηρεάσει όχι μόνο τη διάθεση, αλλά και τη συμπεριφορά μας.

Ένας επίσης πολύ σημαντικός τομέας στον σχεδιασμό εσωτερικών χώρων είναι το χρώμα, αφού επηρεάζει περισσότερο από οτιδήποτε άλλο την διάθεσή μας.
Η Ψυχολογία του Χρώματος είναι ένα μεγάλο κεφάλαιο της Ψυχολογίας του Χώρου, που όμως έχει εφαρμογή πέρα από την Αρχιτεκτονική και το Interior Design σε πολλούς άλλους κλάδους, όπως ο γραφιστικός σχεδιασμός, το marketing και η διαφήμιση, η μόδα, το industrial και product design, οι τέχνες κλπ.

 

 

Μπορείτε να ενημερωθείτε, διαβάζοντας άρθρα που στηρίζονται σε αυτές τις έρευνες, στην παρούσα ιστοσελίδα ή απευθείας στο blog που δημιούργησα το 2014, το Design for Happiness.
Πρόκειται για το 1ο ελληνικό blog με αντικείμενο την Ψυχολογία του Χώρου και ένα από τα λίγα ακόμη παγκοσμίως με παρόμοια θεματολογία.

 

 

Το marketing της εικόνας

Ένας ακόμη τομέας που παραβλέπεται από αρκετούς επαγγελματίες, ενώ οι περισσότεροι αρχιτέκτονες και interior designers δεν έχουν ιδιαίτερες γνώσεις, είναι το marketing της εικόνας (image marketing, visual marketing).

Ο τρόπος δηλαδή που επιδρά στον υποψήφιο πελάτη η εικόνα της επιχείρησής σας, είτε πρόκειται για τον φυσικό χώρο (γραφείο, κατάστημα κλπ.) είτε για την παρουσίαση της με οποιοδήποτε ψηφιακό ή έντυπο μέσο – ιστοσελίδα, επαγγελματική κάρτα, έντυπα προώθησης, βίντεο κλπ.

Είναι ένας τομέας που λαμβάνω σοβαρά υπ’ όψιν κατά τον σχεδιασμό επαγγελματικών χώρων.
Ταυτόχρονα λειτουργώ συμβουλευτικά, εκπαιδεύοντας τους πελάτες μου στους συγκεκριμένους τομείς, έτσι ώστε να μπορούν να παίρνουν σωστές αποφάσεις και μόνοι τους.

 

 

Άρθρα μου που αφορούν κατά κύριο λόγο το visual marketing, αλλά και το business marketing γενικότερα, μπορείτε να διαβάσετε σε ένα από τα κορυφαία αμερικάνικα blogs για cretive freelancers, το Millo ή στο ελληνικό blog που δημιούργησα και απευθύνεται σε επαγγελματίες του δημιουργικού τομέα (creative freelancers) The Successful Blog.

 

 

Τι μας προσφέρει η εφαρμογή της Ψυχολογίας του Χώρου στον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό;

Επωφελούμενοι από τη βαθιά γνώση και μελέτη της Ψυχολογίας του Χώρου, μπορούμε να δημιουργήσουμε κατοικίες και χώρους εργασίας, εκπαίδευσης και υγείας, οι οποίοι συμβάλλουν στην ευτυχία μας.

Μπορούμε επίσης να σχεδιάσουμε επαγγελματικούς χώρους, που στοχεύουν στην ψυχολογία του υποψήφιου πελάτη, μεταφέροντας με επιτυχία το μήνυμά μας και ενθαρρύνοντας τις συμπεριφορές που επιδιώκουμε.

Και ο καλύτερος τρόπος να το κάνουμε είναι δημιουργώντας μαζί αυτό που ονειρεύεστε!

 
Μάνια Μαυρίδου _αρχιτέκτων μηχανικός – χρωματική σύμβουλος

 

mania-profile-photo

Θέλετε κι εσείς να δημιουργήσουμε μαζί αυτό που ονειρεύεστε;

τηλεφωνήστε μου
2310 345384 
Δευτέρα - Παρασκευή
9 30 - 18 30

στείλτε email
info@designmania.gr

Δεν νιώθετε ακόμη έτοιμοι για το επόμενο βήμα;

Εγγραφείτε στο μηνιαίο newsletter για να μάθετε πώς δημιουργούμε χώρους που συμβάλλουν στην ευτυχία μας, με τη βοήθεια της Ψυχολογίας του Χώρου και του Χρώματος

Δώρο με την εγγραφή σας το χρήσιμο e-book:

Βάφετε το χώρο σας;
Τα συνηθέστερα λάθη και πώς να τ' αποφύγετε.

εξώφυλλο-βάφετε-το-χώρο-σας-mock-up-2018

social media

Εγγραφή στο newsletter

Άρθρα, videos και συμβουλές για την Ψυχολογία του Χώρου και το Χρώματος κάθε μήνα στο inbox σας!

Mania Mavridou _ Architect & Color Consultant
L. Karayianni 4 _ 55236 Panorama
Thessaloniki _ Greece

+30 2310 345384

 

© 2024 DesignMania & Mania Mavridou
 Το περιεχόμενο του ιστολογίου αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία.
Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου ή μέρους αυτού χωρίς έγγραφη άδεια.
Νόμος πνευματικής ιδιοκτησίας 2121/1993.

Πολιτική απορρήτου

 designed by DesignMania with Semplice