Όσοι επισκέπτεστε συχνά blogs αρχιτεκτονικής και interior design, θα έχετε σίγουρα παρατηρήσει ότι στη συντριπτική πλειοψηφία των κτιρίων που παρουσιάζονται απουσιάζει το χρώμα.
Μιλώ για την απόλυτη κυριαρχία του λευκού και πιο πρόσφατα, του γκρι σε κτίρια κατοικιών αλλά και σε δημόσια κτίρια και χώρους εργασίας. Το μόνο ίσως χρώμα που επιτρέπεται, για να σπάει η μονοτονία, είναι το χρώμα του ξύλου.
Πολλά άρθρα μάλιστα, σας παροτρύνουν να διακοσμήσετε το χώρο σας κατ’ αυτό τον τρόπο, εκθειάζοντας κατάλευκα εσωτερικά κατοικιών ή εργασιακούς χώρους όπου κυριαρχεί το γκρίζο εμφανές μπετόν.
Ομολογώ ότι με έχει προβληματίσει ιδιαίτερα η εμμονή των σύγχρονων αρχιτεκτόνων παγκοσμίως να αποφεύγουν το χρώμα στα κτίριά τους.
Ο λόγος που με απασχολεί τόσο έντονα το θέμα, ώστε να αποφασίσω τις αρχικές μου σκέψεις να τις κάνω άρθρο, είναι ότι γνωρίζοντας την καθοριστική επίδραση του χρώματος στην ανθρώπινη ψυχολογία, θεωρώ ότι είναι λάθος να αντιμετωπίζουμε με τέτοια μονομέρεια ή αδιαφορία αυτό το θέμα. Ειδικά όταν πρόκειται για εσωτερικούς χώρους, στους οποίους περνάμε ένα μεγάλο μέρος της ζωής μας.
Τις ίδιες ανησυχίες φαίνεται να εκφράζει και η βρετανίδα ειδικός στο χρώμα (colour consultant) Karen Haller, με την οποία ταυτίζομαι απόλυτα, στο άρθρο της “The psychological effect of colour in architecture”.
Σε άλλο άρθρο της “Are we walking into a colourless future?” παρουσιάζεται η άποψη, ότι η τάση που υπάρχει τις τελευταίες δεκαετίες έχει να κάνει με την ανάγκη πολλών ανθρώπων για λιγότερη πολυπλοκότητα και “φασαρία” στο έτσι κι αλλιώς χαώδες και γεμάτο με υπερβολική πληροφορία σύγχρονο περιβάλλον.
Αρχικά θεώρησα ότι πρόκειται απλώς για μία τέτοια ανάγκη, η οποία έχει οδηγήσει στον μινιμαλισμό, την κυρίαρχη τάση τα τελευταία χρόνια στην αρχιτεκτονική και το design γενικότερα.
Όμως, παρατηρώντας πιο προσεκτικά τι συμβαίνει, τόσο σε παγκόσμιο επίπεδο όσο και στο χώρο της δουλειάς μου, κατέληξα ότι αυτή αποστροφή ή φοβία για το χρώμα έχει κι άλλες παραμέτρους. Συχνά δεν πρόκειται καν για ενσυνείδητη επιλογή των δημιουργών.
Οι απαντήσεις στο ερώτημα, γιατί το χρώμα μοιάζει να είναι ταμπού στη σύγχρονη αρχιτεκτονική, είναι αρκετά απλές και προφανείς όπως θα διαπιστώσετε κι εσείς διαβάζοντας παρακάτω.
Ποιοι είναι λοιπόν οι λόγοι που ένα μεγάλο ποσοστό επαγγελματιών του χώρου, σας προτείνει να ζήσετε σε άχρωμους χώρους;
Διαβάστε το άρθρο στο Design for Happiness.